PayPal-gebruikers waren niet in staat om toegang te krijgen tot fondsen tijdens DynDNS Outage

Als er één ding te nemen uit de grote DNS-uitval van gisteren, is het hoe het Bitcoin-netwerk niet werd beïnvloed. Het verhaal was heel anders voor PayPal-gebruikers, die geen toegang hadden tot hun account en fondsen. Ook al zijn de diensten hersteld sinds Bitcoin nooit meer door dergelijke trivialiteiten zal worden beïnvloed.

Meerdere grote bedrijven vertrouwen op één en dezelfde DNS-provider is nooit een goed idee. Ook al maakt DynDNS gebruik van datacenters over de hele wereld, toch zijn het centrale punten van falen. Met het Mirai botnet dat in staat is om hun wereldwijde diensten tot stilstand te brengen, is decentralisatie van alle dingen de enige manier om vooruit te komen.

Om dit in perspectief te plaatsen: PayPal was een van de grootste slachtoffers van deze DDoS-aanval. Gebruikers konden geen toegang krijgen tot hun eigen middelen, ongeacht met welk apparaat ze dat deden. Dat is het grootste probleem met gecentraliseerde diensten, want als ze eenmaal naar beneden gaan, zijn gebruikers volledig buitengesloten. Gelukkig werd deze kwestie vrij snel opgelost.

Bitcoin is niet onkwetsbaar voor DDoS-aanvallen
Terwijl deze aanvallen aan de gang waren, bleef het Bitcoin-netwerk netjes doordraaien. Er waren geen vertragingen in het verzenden of ontvangen van transacties en de transactiekosten stegen ook niet. In plaats daarvan ging alles gewoon door, zonder enige zorg in de wereld. Met een gedecentraliseerde technologie aan de macht, lijkt het hele financiële netwerk dividenden uit te keren.

Belangrijker nog, het Bitcoin-protocol wordt niet door afzonderlijke entiteiten gecontroleerd. In plaats daarvan is er geen controle over het netwerk en zijn er geen centrale punten van falen. Bitcoin vertrouwt echter op netwerkknooppunten, en het zou mogelijk zijn om ze allemaal tegelijk aan te vallen. Volgens Coin.dance zijn er op dit moment 4.479 Bitcoin Core nodes online, verspreid over de hele wereld.

Dit gezegd zijnde, zouden platforms en bedrijven die te maken hebben met cryptocurrency niet veilig zijn voor een dergelijke aanval. Zelfs als alle uitwisselingen op hetzelfde moment zouden afnemen, zou dat geen invloed hebben op het Bitcoin-protocol. Websites en platforms worden gehost op centrale servers, maar hebben geen directe verbinding met de blokketen. Gebruikers die geld opslaan in een exchange wallet, zouden niet in staat zijn om toegang te krijgen tot fondsen, door middel van. Het is altijd aan te raden om fondsen te verplaatsen naar een portemonnee waar de gebruiker volledige controle over heeft.

Uiteindelijk voelt het vergelijken van Bitcoin met PayPal aan als het vergelijken van appels en citroenen. Beide betalingsnetwerken doen totaal verschillende dingen en zouden op verschillende manieren worden beïnvloed. Het is onmogelijk om te zien welk effect een dergelijke massale aanval zou hebben op het Bitcoin-protocol, gezien het huidige gebrek aan schaalbaarheid. Voorlopig zouden cryptocurrenthousiastelingen blij moeten zijn dat de aanval niet gericht was tegen Bitcoin zelf.